Karibský rum
Výroba rumu a proces zpracování cukrové třtiny si na Karibských ostrovech jistě zaslouží samostatný článek. Karibik totiž cukrovou třtinou a mokem pirátů prostě dýchá. A rumu, ačkoli byste i někdy chtěli, prostě neutečete. Rum na vás totiž dýchá odevšud.
Na guadeloupských pultech najdete nepřeberné množství značek, namátkou např. Montebello, Damoiseau, Bologne,… Zastoupen je jak běžný bílý rum – rhum agricole, tak i dražší tmavý rum – rhum vieux. Spotřeba místních je tak velká, že nepřekvapí ani 4,5 nebo 5 litrové balení v kartonu. Nejčastěji ale rum najdete v 1 litrové lahvi. Nejslabší rum zde má min. 50 % alkoholu. V prodeji jsou ovšem i různé, již namíchané, likéry na rumové bázi – kokos, piňa colada, grenadina a další.
Velmi oblíbeným a slavným nápojem je pak drink zvaný Ti-punch, složený z rumu, šťávy z cukrové třtiny, limetkové šťávy a ovoce. Nápoj se podává v barech, restauracích, ale i na ulici. Cena za nápoj začíná již na 1,- €.
Proces zpracování třtiny
- Zasazení cukrové třtiny na pole
- Růst třtiny (6 měsíců; 3m)
- Sklizeň (otrhání listů, useknutí co nejníže)
- Vymačkání šťávy
- Fermentace šťávy (3 dny); zbytky jako hnojivo opět na pole
- Destilace
- Bílý rum ihned po destilaci hotov, případně zrání v dubových sudech = tmavý rum
- Konzumace
Destilérie
My na naší cestě navštívili dvě destilérky – Domaine De Séverin a Reimonenq.
První z nich, je dnes již bohužel pouze odleskem kdysi významné značky. Kvůli soudním sporům rodiny zakladatelů a bývalých nájemníků musela být velká část strojů prodána a výroba rumu ukončena. Nebylo tedy možné vidět staré vodní kolo pohánějící lis na třtinu, destilační přístroje nebo sudy, ve kterých zraje tmavý rum. V současnosti již opět celý objekt patří třem bratrům z rodiny zakladatelů, která panství s továrnou založila v 19. století. Značka ovšem přežila a licenčně se vyrábí v jiném lihovaru. S vidinou, že někdy v budoucnu se výroba přesune na své původní místo, jsme jednomu z bratří rádi přispěli koupí vstupenky a několika dobrot z jeho obchodu. Ze samotné prohlídky bylo nejzajímavější staré panské sídlo z třicátých let s mnoha dobovými předměty, které majitelé běžně používali. Hned za domem byla stará „černá“ kuchyně a malebná tropická zahrádka. Na konci nás ještě čekala ochutnávka se zajímavým rozhovorem s jedním z majitelů.
V destilérii Reimonenq se současně nachází i muzeum rumu, bylo tak naší povinností toto místo navštívit. Přízemí bylo věnováno cukrové třtině, jejímu zpracování a destilaci v alkoholický nápoj. Informační tabule byly jak ve francouzštině, tak v angličtině (což není na ostrově zcela běžné) a tak jsme se dozvěděli mnoho nového:
- Cukrová třtina dorazila do Karibiku z Asie, přes blízký východ a nakonec Španělsko.
- Třtina je pětiletou rostlinou a množí se rozsekáním a zakopáním částí stonku.
- Nejsladší část rostliny se nachází u kořenů.
- Na každém z ostrovů (v různých zemích) existují jiné druhy mačet pro sklízení třtiny.
- Bílý rum se po destilaci ihned lahvuje, kdežto rum tmavý zraje v dubových sudech několik let.
- Při zrání rumu v sudech se ročně vypaří 8-10 % jeho objemu.
Zajímavé exponáty doplnilo patnáctiminutové video o výrobě rumu. Poté následovalo první patro muzea, které bylo z nevysvětlitelných důvodů věnováno motýlům a modelům lodí. My si ale tuto informaci předem přečetli v průvodci, a tudíž nás tato skutečnost nepřekvapila jako mnohé jiné návštěvníky.
Rum je zkrátka fenomén a je všude. Faktem nicméně zůstává, že Šárce moc nechutnal.
Napište první komentář